Wat is staande houden?

Op deze pagina lees je alles over het staande houden. Mag dat, een boete uitschrijven zonder staande te zijn gehouden? Antwoorden op die vragen lees je hier. Uiteraard ook hoe je dit in je voordeel kunt gebruiken in bezwaar.

Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften

Een hele mond vol, afgekort noemen we dit de WAHV. Als je in het verkeer een overtreding maakt dan moet de politie je altijd staande houden. Dit staat zo in de wet, om specifiek te zijn in artikel 5 van de WAHV.

Waarom staande houden?

We beginnen bij het begin. Waarom moet de politie iemand eigenlijk staande houden? Een boete uitdelen heeft als doel om diegene die de overtreding begaat te straffen, de bestuurder dus. Als er geen staande houding is dan krijgt de kentekenhouder de boete. De kentekenhouder is degene op wiens naam het voertuig staat. Eigenlijk is dat oneerlijk omdat de kentekenhouder niet altijd de bestuurder is. Daarom is een staandehouding verplicht want dan pakt de politie de daadwerkelijke bestuurder.

Uitzondering op staande houden

Er staat in artikel 5 één uitzondering. Als de politie je niet kán staande houden dan hoeft het niet. Denk hierbij aan een flitspaal of een trajectcontrole. Op een geautomatiseerde manier krijgen mensen hierdoor een boete. Er staat geen agent naast de flitspaal om iedereen te stoppen die te hard er voorbij komt, logisch.

staande houden

Wanneer wel staande houden?

We hebben net uitgelegd wanneer dat het niet kan. In veel gevallen is het wél mogelijk en dan moet het ook. Wordt je niet staande gehouden (ook al was je zelf de bestuurder) dan is de boete in strijd met artikel 5 WAHV. De boete zou dan vernietigd moeten worden. De officier van justitie gaat hier vaak aan voorbij en wijst een bezwaar tegen een boete toch af. Onze ervaring is dat met een goed onderbouwd juridisch beroepschrift we bij de kantonrechter de zaak alsnog winnen.

Het oordeel: Wat zegt de hoogste rechter over staande houden

Bij het aanvechten van boetes is de hoogste instantie waar je terecht kan het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Dat er niet snel sprake is van de uitzondering blijkt uit de volgende uitspraken.
Gerechtshof 24 januari 2019:

De politie: Reden geen staandehouding: in burger gekleed en met privéauto op weg naar het werk.”
De situatie: Een agent in burger ziet iemand vanuit een voorsorteerstrook naar rechts, uiteindelijk toch rechtdoor rijden. Hierna maakt de agent een foto van het kenteken en zegt tegen de bestuurder dat hij een boete krijgt.

De rechter: Ook al is de agent gekleed in burger in zijn privé auto er is niet gebleken dat er geen mogelijkheid was om de bestuurder te stoppen. De boete wordt vernietigd.

Vindplaats: ECLI:NL:GHARL:2019:632, lees de volledige uitspraak hier.

Staande houden bij Corona

De laatste tijd zien we meer en meer zaken waarbij de politie wél had kunnen staande houden. Maar dit hebben ze bewust niet gedaan omdat ze dan geen 1,5 meter afstand zouden kunnen houden. Als we kijken naar alles wat hierboven staat dan mag het duidelijk zijn dat dit geen geldige reden is. De politie had moeten vaststellen wie de bestuurder was.

Mobiel bellen

Als je een boete krijgt voor het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat tijdens het rijden (feitcode R545) dan is een staandehouding eigenlijk onmisbaar. Wanneer je niet gestopt wordt kan de politie namelijk niet vaststellen wat voor een elektronisch apparaat het is dat je vast hebt. Misschien is het wel een pasjeshouder, portemonnee of iets anders geweest. Toch worden er veel boetes (ten onrechte) opgelegd zonder staande houding.

Dit alles doen wij voor een vast bedrag van €12.99 per boete. Zonder verborgen kosten achteraf.

Boete aanvechten

* Wil je een strafbeschikking, ingevorderd rijbewijs of opgelegde EMG cursus aanvechten? Ook dan helpt Boete.nu je graag. Neem hiervoor eerst contact op en informeer naar de tarieven.

Waarom Hulpbijboetes.nl

De reden hierachter is simpel: ‘bezwaar aantekenen tegen een boete loont’. Toch zijn veel Nederlanders geneigd om direct over te gaan tot betaling, zonder eerst uit te zoeken of de boete terecht is en bovendien correct uitgeschreven. Hulpbijboetes.nl biedt jou de mogelijkheid snel en betaalbaar een boete aan te vechten.

Waar wij voor staan

Hulpbijboetes.nl is een full-service juridisch kantoor met ruim 9 jaar ervaring in bestuurs- en strafrecht. Wij hebben ervaring met alle relevante wetgeving voor verkeerszaken. Als klant kun je rekenen op een flexibele en resultaatgerichte aanpak. Met onze no-nonsense mentaliteit weet jij snel waar je aan toe bent en wordt je snel en professioneel te woord gestaan. Wie waarde hecht aan deskundigheid, betrouwbaarheid en doelgerichtheid kiest voor Boete.nu.

Boete aanvechten
  • Slechts €12,99 per boete

  • Advies binnen één dag
  • Meer dan 2.500 mensen gingen je al voor
  • Hoog slagingspercentage