Mag je je telefoon op schoot hebben liggen tijdens het rijden?

Op deze pagina leggen we je uit of je je telefoon wel of niet op je schoot mag hebben tijdens het rijden. Ook leggen we uit wat wel en niet valt onder vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat tijdens het rijden (feitcode R545). Uiteraard lees je hier ook de tips van onze juristen voor een goed en succesvol bezwaar. Per 1 januari 2022 is deze boete flink verhoogd naar €349,-.

Wat is vasthouden?

In feitcode R545 staat het volgende “als bestuurder een mobiel elektronisch apparaat vasthouden tijdens het rijden”. Als we kijken naar de wetsgeschiedenis en de Nota van Toelichting bij artikel 61a RVV dan zien we dat het begrip vasthouden ruim moet worden opgevat. Het klemmen van de telefoon tussen een hoofddoek en het hoofd valt daarom bijvoorbeeld wel onder vasthouden. Zie hiervoor het arrest van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 19 augustus 2019

De slimme camera

Sinds 16 november 2020 is de slimme camera aan het werk. Deze kijkt in je auto om te zien of je een mobiele telefoon vast hebt. In de praktijk zien we dat er ook  ten onrechte veel boetes worden uitgeschreven. Dit heeft ermee te maken dat de camera een telefoon in beeld ziet. Vaak ligt deze telefoon dan op schoot. Het op schoot hebben liggen valt niet onder vasthouden.

telefoon op schoot

Reactie Openbaar Ministerie over een telefoon op schoot

Tot nu toe zien we dat als mensen zelf bezwaar maken dat dit standaard wordt afgewezen. Het OM zegt dat een telefoon op schoot hebben liggen hetzelfde is als vasthouden. Volgens ons is dit absoluut niet hetzelfde. Het begrip vasthouden wordt door het OM te ruim opgevat.

Naar de kantonrechter

Als de officier het bezwaar afwijst moet je door naar de kantonrechter. Je krijgt hier te maken met een officier van justitie die dit werk dagelijks doet, net als de rechter. Het is daarom aan te raden om direct een zaak als deze door een ervaren jurist te laten behandelen. Voor je het weet heb je iets verkeerds gezegd dat tegen je gebruikt kan worden. Helaas komen we dit geregeld tegen, iemand maakt zelf bezwaar en dit wordt afgewezen. Wij worden gevraagd om dan het beroep bij de kantonrechter te doen. In meerdere zaken zien we dat iemand al zijn eigen ramen heeft ingegooid door de manier waarop het bezwaarschrift zelf is geschreven.

Telefoon op schoot, zelf de zaak doen of uitbesteden?

De vraag is of je bovenstaande allemaal zelf wilt en kunt doen. Het gaat namelijk te ver om op deze pagina alles uit te leggen wat wij aan kennis in huis hebben. Hiermee bedoelen we zowel de theorie als onze praktijk ervaring. Deze hebben we over de afgelopen 9 jaar op het gebied van verkeersboetes opgedaan.

Dit alles doen wij voor een vast bedrag van €12.99 per boete. Zonder verborgen kosten achteraf.

Boete aanvechten

* Wil je een strafbeschikking, ingevorderd rijbewijs of opgelegde EMG cursus aanvechten? Ook dan helpt Boete.nu je graag. Neem hiervoor eerst contact op en informeer naar de tarieven.

Waarom Hulpbijboetes.nl

De reden hierachter is simpel: ‘bezwaar aantekenen tegen een boete loont’. Toch zijn veel Nederlanders geneigd om direct over te gaan tot betaling, zonder eerst uit te zoeken of de boete terecht is en bovendien correct uitgeschreven. Hulpbijboetes.nl biedt jou de mogelijkheid snel en betaalbaar een boete aan te vechten.

Waar wij voor staan

Hulpbijboetes.nl is een full-service juridisch kantoor met ruim 9 jaar ervaring in bestuurs- en strafrecht. Wij hebben ervaring met alle relevante wetgeving voor verkeerszaken. Als klant kun je rekenen op een flexibele en resultaatgerichte aanpak. Met onze no-nonsense mentaliteit weet jij snel waar je aan toe bent en wordt je snel en professioneel te woord gestaan. Wie waarde hecht aan deskundigheid, betrouwbaarheid en doelgerichtheid kiest voor Hulpbijboetes.nl.

Kortom: wij het gedoe, jij het gemak!

Boete aanvechten
  • Slechts €12,99 per boete

  • Advies binnen één dag
  • Meer dan 2.500 mensen gingen je al voor
  • Hoog slagingspercentage