Wist je dat veel boetes met feitcode R545 ongeldig zijn?

Op deze pagina lees je alles over feitcode R545 (als bestuurder tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat vasthouden). Verder leggen we uit aan welke eisen zo’n boete moet voldoen en waar dit wettelijk is vastgelegd. Uiteraard lees je hier ook de redenen voor een succesvol bezwaar. Per 1 januari 2022 is deze boete flink verhoogd naar €349,-.

Tijdens het rijden vasthouden

De feitcode van deze boete is heel helder. Je mag tijdens het rijden geen mobiel elektronisch apparaat vasthouden. Bijvoorbeeld een mobiele telefoon. Maar als je stilstaat in de file of voor een stoplicht ben je niet aan het rijden. Je mag dan je mobiele telefoon wél vasthouden. In de praktijk zien wij dat er toch veel boetes ten onrechte worden uitgeschreven hiervoor. Bijvoorbeeld omdat een telefoon op schoot ligt. Deze worden vaak geconstateerd door een “slimme” camera.

Merk, type en kleur genoteerd?

De politie heeft een feitenboekje, hierin zoeken ze de juiste feitcode bij een overtreding. In dat feitenboekje staat beschreven dat het merk, type en kleur van een telefoon moet worden genoteerd. Ook hiervan zien we dat dit vaak niet gebeurd. Het is dan achteraf moeilijk vast te stellen of het wel een mobiele telefoon geweest is die iemand zou hebben vastgehouden.

feitcode r545

Ben je wel gestopt door de politie?

Om een merk, type en kleur te noteren moet de politie je wel staande houden. Dit is bepaald in artikel 5 van de WAHV. Er moeten al heel uitzonderlijke redenen zijn wil een politieagent je niet staande houden. Een agent moet ook uitleggen waarom dat hij je niet kon staande houden. We zien vaak dat die toelichting ontbreekt en dan is de boete ongeldig. We zien vaker dat vanwege Corona de politie er voor kiest om iemand niet staande te houden terwijl dit eigenlijk wel mogelijk was. Deze boetes zijn ook succesvol aan te vechten.

Juiste constatering bij feitcode R545?

Op zich mag de officier van justitie en een rechter uitgaan van de verklaring van een verbalisant. Als je daar twijfel ik kan brengen dan moet dat in het voordeel zijn van de burger die een boete heeft gekregen.

In deze uitspraak van de rechtbank Rotterdam van 5 februari 2020 zie je hoe dat met succes gedaan is. De politie reed in een auto en zou door de rechter zijruit van een vrachtwagen hebben gezien dat de chauffeur een mobiele telefoon vast hield. De politie reed zelf niet op de autosnelweg maar op een parallelbaan. In die zaak is er twijfel ontstaan of de politie dat überhaupt wel kan zien vanuit een gewone auto door de rechter zijruit terwijl de vrachtwagen chauffeur links zit. De conclusie is dat de boete vernietigd werd omdat er getwijfeld wordt aan de verklaring van de verbalisant.

In deze zaak bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden werd ook de boete vernietigd. De burger gaf al vanaf het moment dat hij staande werd gehouden aan dat hij een zonnebril heeft vastgehouden en geen telefoon. Nu de politie niet opgeschreven heeft om wat voor merk, kleur en type telefoon het gaat is niet vast te stellen of de boete terecht is.

Op de fiets met feitcode R545

Sinds 1 juli 2019 is het ook verboden om een mobiele telefoon vast te houden op de fiets. Het is belangrijk om bij deze boete te controleren of het juiste voertuig is genoteerd door de politie. De boetebedragen verschillen namelijk voor een fiets, snorfiets, bromfiets en auto.

Dit alles doen wij voor een vast bedrag van €12.99 per boete. Zonder verborgen kosten achteraf.

Boete aanvechten

* Wil je een strafbeschikking, ingevorderd rijbewijs of opgelegde EMG cursus aanvechten? Ook dan helpt Boete.nu je graag. Neem hiervoor eerst contact op en informeer naar de tarieven.

Waarom Hulpbijboetes.nl

De reden hierachter is simpel: ‘bezwaar aantekenen tegen een boete loont’. Toch zijn veel Nederlanders geneigd om direct over te gaan tot betaling, zonder eerst uit te zoeken of de boete terecht is en bovendien correct uitgeschreven. Hulpbijboetes.nl biedt jou de mogelijkheid snel en betaalbaar een boete aan te vechten.

Waar wij voor staan

Hulpbijboetes.nl is een full-service juridisch kantoor met ruim 9 jaar ervaring in bestuurs- en strafrecht. Wij hebben ervaring met alle relevante wetgeving voor verkeerszaken. Als klant kun je rekenen op een flexibele en resultaatgerichte aanpak. Met onze no-nonsense mentaliteit weet jij snel waar je aan toe bent en wordt je snel en professioneel te woord gestaan. Wie waarde hecht aan deskundigheid, betrouwbaarheid en doelgerichtheid kiest voor Hulpbijboetes.nl

Boete aanvechten
  • Slechts €12,99 per boete

  • Advies binnen één dag
  • Meer dan 2.500 mensen gingen je al voor
  • Hoog slagingspercentage